Anti-slip toepassingen voor houten vlonder;

Een houten vlonder is vaak berucht vanwege het glad worden in het najaar/ winter. Deze stelling is niet altijd helemaal terecht, aangezien het glad worden van een vlonder vaak samenhangt met het achterwege blijven van goed onderhoud. In de nieuwsbrief van komend voorjaar komen uitgebreid terug op het onderhouden van een (houten) vlonder.

Ondanks goed onderhoud is het nooit helemaal te voorkomen dat een vlonder glad wordt. Vooral bij geprofileerde vlonderplanken (blijft water in staan en hoopt zand/organische stof zich op) en op schaduwrijke plaatsen ontstaat er toch vaak alggroei wat de gladheid veroorzaakt.  In sommige situaties is het wenselijk om een permanente anti-slip toepassing te voorzien, te denken valt aan trappen en galerijen en bruggen.

 

Wanneer er nog nieuwe dekdelen moeten worden toegepast hebben we de mogelijkheid om één of meerdere antislip-rillen aan te brengen in de dekdelen. Dit is een 2-componenten hars wat wordt afgestrooid met grit. Door de zwaluwstaart-infrezing zal de antislip-ril ook na verloop van tijd niet los komen van het hout.

Wanneer het al een bestaande vlonder of trap betreft hebben we hiervan anti-slip strips in polyester, welke zijn afgestrooid met grit. Breedte 5 cm., lengte 100 en 150 cm.

Een andere mogelijkheid is, om op de bestaande dekdelen ter plaatse een anti-sliplaag aan te brengen. Hiervoor moet het hout eerst goed gereinigd worden, waarna er een primer op kan worden aangebracht. Hierop wordt de epoxy laag aangebracht, wat vervolgens weer met grit wordt afgestrooid.

Voor meer informatie over deze toepassingen, informeer bij de verkoopmedewerkers van Het Kruispunt.

Najaar/winter, de ideale tijd om een tuinafscheiding te plaatsen;

Het najaar en de winter is in de tuin de ideale tijd om een nieuwe tuinafscheiding te plaatsen. Doordat het blad inmiddels is gevallen, valt de versleten schutting ineens wel heel erg op, of wordt het wel duidelijk dat die oude coniferenhaag nu eindelijk eens gerooid moet worden. Alle planten en heesters zijn inmiddels tot rust gekomen, dus het geschikte moment om wat plaats te maken voor een nieuwe tuinafscheiding.

 

 

 

De meest toegepaste tuinafscheiding is nog steeds de combinatie van (antraciet) betonpalen en onderplaten met tuinschermen, planken verticaal om/om. Zoekt de klant kwaliteit en wil men ook over enkele jaren nog een nette uitziende schutting hebben staan, dan hebben we onze maatwerk schermen in vacuümdruk geïmpregneerd, noord europees vuren. Voor de meer prijsbeluste consument hebben onze standaard tuinschermen in midden europees grenen.

Wanneer men is uitgekeken op die standaard tuinafscheiding, leveren en monteren we tegenwoordig steeds meer ‘tuinwanden’. Hierbij worden hardhouten palen geplaatst, welke aan 1 of 2 zijden worden bekleed met houten delen. Dit biedt de mogelijkheid om voor 2 zijden (2 buren) een andere plankvariant toe te passen, of eventueel wel of niet op kleur te beitsen. Het Kruispunt heeft een grote diversiteit aan gevelbekledingen die hiervoor kunnen worden toegepast. In de volgende nieuwsbrieven wordt daar nog meer aandacht aan besteed.

Vraag de verkoopmedewerkers van Het Kruispunt voor meer informatie.

Bamboe Buitenparket … duurzaam parket voor buiten;

Het Kruispunt heeft tegenwoordig een grote variatie aan vlondermaterialen in het assortiment, variërend van mooie hardhoutsoorten tot moderne composiet dekdelen. Deze keer willen we het Bamboe Buitenparket even nader toelichten.

Bamboe vlonders zijn de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. omdat het een aantal unieke eigenschappen heeft. Bamboe groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië, behoort botanisch gezien tot de grassoorten en is de snelst groeiende plant ter wereld. Het kan tot een meter per dag groeien tot het in een tijdspanne van gemiddeld 3 maanden de uiteindelijke hoogte heeft bereikt. Hierna begint in de stam het proces van ‘verhouten’. Na 4 tot 6 jaar zijn deze stammen geschikt als grondstof voor Bamboe dekdelen. Bij het productieproces worden de bamboestammen in dunne stroken gesneden, doordrengt met lijm, met stoom behandeld en onder hoge druk en temperatuur geperst. Als resultaat ontstaat een vlonderplank die de natuurlijke uitstraling heeft van hardhout, 2x zo hard is als eiken en stabieler is dan teak.

 

 

 

Een ander belangrijk pluspunt van Bamboe Buitenparket is dus dat het een ecologisch product is, CO2 neutraal, wat geen aanslag vormt op het tropisch regenwoud. Bamboe is een onuitputtelijke grondstof en is daarmee een milieu- en prijsbewuste keuze. Bamoe combineert zo het beste van 2 werelden. Het heeft de sfeer, comfort en uitstraling van een houten terras zonder dat er een boom voor gekapt hoeft te worden. En het heeft een betere milieubalans dan composiet/synthetische terrasdelen.

Het Kruispunt heeft geprofileerde en vlakke bamboe dekdelen in het assortiment welke met clips worden bevestigd. De Buitenparket versie is echter met een clipsysteem uitgevoerd wat volledig onzichtbaar is en waarbij niet tussen de dekdelen door kan worden gekeken, waardoor dus echt een Buitenparketvloer kan worden gecreëerd.

Door het stomen van het bamboe krijgen de dekdelen een mooie roodbruine tint. Deze kleur gaat onder invloed van weersomstandigheden vergrijzen, zoals ook hardhout doet. Het is ook mogelijk om de dekdelenaf-fabriek voorgeolied geleverd te krijgen. Ze krijgen dan een donkerbruine tint, wat jaarlijks onderhouden kan worden met een speciale terrasolie.

Evenals een hardhouten terras moet ook een bamboe terrasvloer onderhouden worden. Naast de jaarlijkse schoomaakbeurt en de eventuele oliebehandeling, moet een bamboeterrasvloer bewerkt worden met een siliciumcarbide borstel. Deze verwijdert de vezeltjes die na verloop van tijd ontstaan op de dekdelen.

Vraag de verkoopmedewerkers van Het Kruispunt voor meer informatie.